مقایسه سرعت رابط های نسل دوم و سوم ساتا
تجهیزات ذخیره سازی مانند هارد دیسک ها یا درایوهای نوری از طریق رابط های SATA به مادربورد متصل می شوند.

این رابطها، درگاه رایانه برای انتقال اطلاعات و استفاده از آنها هستند، بنابراین هرچقدر سرعت آنها بیشتر باشد روی عملکرد رایانه تاثیر قابل توجهی دارد.
ضمن اینکه اکنون تجهیزات رایانهها پیشرفتهای زیادی داشته است و اگر به سرعت قطعاتی مانند پردازنده یا رمها توجه کنیم، خواهیم دید که در یک رایانه متوسط برای کاربردهای عادی و روزمره تمام بخشها با سرعت مناسبی به کار خود ادامه میدهند. زمانی که موضوع ارتباط با هارددیسکها مطرح میشود، این بخش به عنوان گلوگاه محدودکننده کارایی سیستم، نقش مثبتی در افزایش راندمان دستگاه ندارد. بنابراین هرچقدر سرعت استفاده از هارد افزایش پیدا کند، تاثیر آن به طور مستقیم روی کارایی دستگاه مشاهده خواهد شد.
هارددیسکها پیش از این از رابطهای ATA استفاده میکردند که از 40 رشته سیم باریک کنار هم تشکیل شده بود و این نوارهای پهن، رابط بین مادربورد و هارددیسک یا درایو نوری بودند. با ورود درگاه ساتا تعداد سیمها به هفت عدد کاهش پیدا کرد و سرعت انتقال نیز اضافه شد. این موضوع از نظر هزینه هم، مد نظر تولیدکنندگان قرار داشت.
بعد از ورود درایوهای SSD دیگر بخش ذخیرهسازی محدودکننده نیست ولی نوع ارتباط میان سیستم و هارد میتواند همچنان تاثیر منفی روی کارایی سیستم داشته باشد. این موضوع را با مقایسه میان نسل دوم و سوم درگاه ساتا بیشتر متوجه خواهیم شد.
نسل دوم ساتا با سرعت 3 گیگابیت بر ثانیه معرفی شد که این مقدار با محاسبه کدگذاری دادهها برای انتقال به 2.4 گیگابیت بر ثانیه میرسد که معادل 300 مگابایت بر ثانیه است. البته این مقدار نیز با توجه به شرایط تئوری و در حالت حداکثری محاسبه شده و میزان انتقال در شرایط عادی پایینتر از این رقم خواهد بود. در نسل سوم درگاه ساتا میزان انتقال اطلاعات شش گیگابیت بر ثانیه تعریف شد که این مقدار نیز در شرایط بهینه معادل 600 مگابایت بر ثانیه است.
ولی باز هم باید گفت این رقم همچنان در شرایط بهینه محاسبه شده است و برای نسل سوم نیز رقم واقعی پایینتر از این مقدار خواهد بود. ضمن اینکه نوع تراشه کنترلکننده، جنس مواد استفادهشده و حتی نوع دادهها انتقالی در این سرعت موثر هستند.برای بررسی اختلاف سرعت میان دو درگاه ساتا دو و ساتا سه از یک درایو SSDاستفاده کردیم. البته این درایو به طور پیشفرض بر اساس نسل دوم ساتا فعالیت میکند و درگاه استفاده شده در آن از نوع ساتا دو است. به همین دلیل با کمک این روش میتوان گفت تا چه حد از عملکرد هارد بر اساس رابط محدود میشود. هارد SSD ساخت ADATA با ظرفیت 32 گیگابایت، چهار گیگابایت رم، پردازنده CORE i7 860 مشخصات سیستم بررسی هستند. برای سنجش سرعت نیز نرمافزار Crystal Diskmark بهکار برده شدهاند. نتایج را میتوانید در جداول مشاهده کنید.
منبع: ماتریکس