fanavaran
آخرین اخبار
facebook RSS ارسال به دوستان نسخه چاپی ذخیره خروجی XML خروجی متنی
کد خبر : 61791

کمیسیون صنایع مجلس به ادغام شورای فناوری اطلاعات و فضای مجازی اصرار دارد

بازگشت طرح شکست خورده

در حالی که در شهریورماه نمایندگان مجلس شورای اسلامی با دو فوریت و یک فوریت طرح «ادغام شورای عالی فناوری اطلاعات در شورای عالی فضای مجازی و حذف ماده 4 قانون وظایف و اختیارات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات» مخالفت کردند، یک فوریت این طرح بار دیگر در دستور کار نمایندگان مجلس قرار می گیرد.


فناوران- نصرالله پژمان فر عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با تایید این خبر گفت: 27 مهرماه کلیات طرح ادغام شورای عالی فناوری اطلاعات در شورای عالی فضای مجازی با 17 رای موافق در کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی تصویب شد.
سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی از موافقت اعضای این کمیسیون با کلیات طرح ادغام شورای عالی فناوری اطلاعات در شورای عالی فضای مجازی خبر داد.
سیدعلی طاهری سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس نیز از اعلام موافقت این کمیسیون به عنوان کمیسیون تصمیم گیر با طرح ادغام خبر داد.
محمد سلیمانی طراح اصلی این طرح نیز گفت: طرح اصلاح قوانین و اختیارات شورای عالی فناوری اطلاعات و حل موازی کاری این شورا با شورای عالی فضای مجازی احتمالا از 18 آبان ماه در صحن علنی مجلس مطرح خواهد شد.
در حالی کمیسیون صنایع مجلس و کمیسیون فرهنگی به بازگشت این طرح اصرار دارند که به نظر می رسد با توجه به مخالفت دولت و نمایندگان نزدیک به آن، و رای نیاوردن آن در دوم شهریورماه، بار دیگر نیز فوریت آن مورد تصویب نمایندگان قرار نگیرد.
 ماده چهار چیست؟
پیشنهاد دهندگان طرح ادغام، متقاضی حذف ماده چهار قانون وظایف و اختیارات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مصوب سال 1382 هستند.
در این ماده آمده است: «به منظور سیاستگذاری و تدوین راهبردهای ملی در قلمرو فناوری اطلاعات، تدوین برنامه های میان مدت و بلندمدت برای توسعه پژوهش های بنیادی و کاربردی در قلمرو فناوری اطلاعات و همچنین گسترش کاربری فناوری اطلاعات و ارتباطات در کشور و برنامه های توسعه بخشهای مختلف، شورای عالی فناوری اطلاعات با استفاده از امکانات و نیروی انسانی دفتر مدیریت و تجهیز منابع اطلاعات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و درچارچوب سیاست های کلی نظام تشکیل می شود. تصمیمات شورا با رعایت سیاست های کلی نظام درچارچوب قوانین و مقررات پس از تایید رییس جمهور توسط وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ابلاغ می گردد و مسوولیت و نظارت بر حسن اجرای آن به عهده وی خواهد بود.»
همچنین براساس این قانون، تدوین اهداف کلان و راهبردی توسعه فناوری اطلاعات در کشور، سیاستگذاری و تدوین راهبردهای لازم برای گسترش به کارگیری فناوری اطلاعات در زمینه های مختلف اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی،  تمهید و تدوین نظام جامع فناوری اطلاعات و تعیین وظایف بخش های مختلف کشور، تدوین مقررات و آیین نامه ها و ضوابط لازم برای قلمرو فناوری اطلاعات، تدوین برنامه های کلان پژوهش در جهت توسعه فناوری اطلاعات در کشور و تدوین برنامه های همکاری های ارتباطات بین المللی در قلمرو فناوری اطلاعات از وظایف این شوراست.
 تفاوت های دو شورا
در حالی شورای عالی فناوری اطلاعات عمری 11 ساله دارد، شورای عالی فضای مجازی در اسفندماه سال 90 و به دستور مقام معظم رهبری تشکیل شد. در همین حال برخی کارشناسان معقتدند این که در وظایف شورای عالی فضای مجازی، تمرکز بر تولید محتوا، توجه به خط و زبان فارسی، برقراری امنیت فضای مجازی و مسایلی از این دست است که قاعدتا با وظایف شورای عالی فناوری اطلاعات به عنوان توسعه دهنده IT با استفاده از مناسبات داخلی و بین المللی تناظر چندانی ندارد هرچند به نظر می رسد مرزها می واند دقیق تر مشخص شود.
 طرحی که یک بار رد شد
یکی از نکات جالب مطرح شدن طرح «ادغام شورای عالی فناوری اطلاعات در شورای عالی فضای مجازی و حذف ماده 4 قانون وظایف و اختیارات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات» این است که دو فوریت و یک فوریت این طرح پیشتر در دوم شهریور ماه، یک بار از سوی نمایندگان رد شد.محمد سلیمانی نماینده مجلس که خود در دولت نهم، 4 سال با همین شرح وظایف وزیر ارتباطات بود و پس از آن هم 4 سال ناظر فعالیت رضا تقی پور در دولت دهم بود، اکنون در دولت یازدهم به یکباره به مخالف اصلی شورای عالی فناوری اطلاعات بدل شد و طرح ادغام این دو شورا را در مجلس مطرح کرد.دو فوریت این طرح در دوم شهریورماه در مجلس شورای اسلامی مطرح شد. در آن زمان سلیمانی در دفاع از این طرح گفت: شورای عالی فضای مجازی با حکم مقام معظم رهبری در سال 1390 تشکیل و تصمیمات آن در حکم قانون است. از سوی دیگر ضرورت سرمایه گذاری وسیع و هدفمند در راستای بهره وری از فناوری های روز احساس می شود، شورای عالی فناوری اطلاعات نیز در ماده 4 قانون وظایف و اختیارات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات پیش بینی شده است. از این رو این دو نهاد هم تراز موجب تداخل کاری در یکدیگر شده اند و ریاست هر دو شورا با رییس جمهور است.وی افزود: در ترکیب وظایف و اختیارات این دو شورا تداخل کاری دارند و وجود هر دو مشکلات و مسائلی را برای کشور به وجود می آورد. در شورای عالی فضای مجازی روسای سه قوه حضور دارند، بنابراین نیازی به شورای عالی فناوری اطلاعات نیست.نصراله پژمان فر نیز در موافقت با دو فوریت گفت: شورای عالی فناوری اطلاعات نمی تواند تمام خواسته های نظام در فضای مجازی را تامین کند، به همین دلیل با دستور مقام معظم رهبری در سال 90 تشکیل شد.
احمد توکلی در آن روز در مخالفت با فوریت این طرح، تعداد زیاد طرح های مطرح شده در مجلس را معضل خوانده بود و از سوی دیگر ایرج ندیمی گفته بود:  وجود هر دو شورا به انجام وظایف خطیر در حوزه فضای مجازی کمک می کند. تصمیم گیری درباره ساختارها موضوع آسانی نیست که بخواهیم به راحتی درباره امکانات و نیروی انسانی تصمیم گیری شود، با توجه به این مساله رویکرد مجلس به تصمیماتی که کارشناسی اش ضعیف است روشن است.
نایب رییس کمیسیون اقتصادی مجلس استدلال این طرح را به معنای حذف یک مرجع تصمیم گیر به نفع یک مرجع تصمیم گیر دانست و در قالب مثالی گفت: این طرح به معنای این است که مثلا مجلس را در مجمع تشخیص مصلحت نظام ادغام کنیم در حالی که هر دو تصمیم گیرنده است.


نظر شما



نمایش غیر عمومی
تصویر امنیتی :