fanavaran
آخرین اخبار
facebook RSS ارسال به دوستان نسخه چاپی ذخیره خروجی XML خروجی متنی
کد خبر : 63644

در یک نشست بررسی شد

نقش شبکه های اجتماعی در کتاب خوان کردن مردم

نشست «راهکارهای افزایش کتاب خوانی از طریق شبکه های اجتماعی» برگزار شد.


ایسنا- صدیقه محمداسماعیل، عضو هیات علمی گروه علم اطلاعات و دانش‎شناسی دانشگاه آزاد اسلامی، در این نشست گفت: ما امروز در جامعه اطلاعاتی به سر می بریم. در جامعه اطلاعاتی همه ابعاد حول محور اطلاعات و شیوه های انتقال اطلاعات متمرکز است. برای ترویج کتاب خوانی از راه شبکه‏‎های اجتماعی هم باید بر محمل‏هایی متمرکز شویم که به سرعت دادن و آسان‏تر کردن این عادت کمک کنند. طبیعتا شبکه‎های اجتماعی، رسانه‎های اجتماعی و نشر الکترونیکی در این زمینه موثر است.
وی درباره چگونگی بهره گرفتن کتابخانه‏‎ها از امکانات شبکه‏ های اجتماعی گفت: کتاب خواندن از نظر من جزو نیازهای اولیه است، انسان‏های اولیه انتقال اطلاعات را جزو نیازهای اولیه خود دیده و برای آن راه حل‎هایی ایجاد کرده اند، در حال حاضر هم انسان به دنبال پاسخ‏گویی به این نیاز است و آن را از روش‎های گوناگون دنبال می‎کند.
این کارشناس افزود: ما از سویی با شرایط تحریم اطلاعاتی و از سوی دیگر با سونامی اطلاعاتی مواجهیم. در این شرایط که ما نیاز به تشخیص سره از ناسره داریم، به یک نظام فیلترینگ نیاز داریم که اطلاعات را بهنگام‏تر و با ارزش افزوده بیشتر در اختیار مخاطب قرار بدهد.
وی گفت: رسانه‏‎های اجتماعی هم تعاریف متفاوتی دارند، در واقع این رسانه ها به مخاطبان خود امکان اشتراک محتوا می‏دهند و برای جمع زیادی امکان تولید محتوا و جابه ‏جایی آن را می‎دهند. اکنون وظیفه ما شناسایی جنبه‎های مثبت این رسانه‏‏‏‎ها و استفاده از آن‎هاست. این جاست که ما می‎توانیم بهترین بهره را از شبکه‎های اجتماعی ببریم و علایق و سلایق مخاطبان را تشخیص دهیم و در این عرصه موفق باشیم.
امیررضا اصنافی، مدیر گروه آموزشی علم اطلاعات و دانش‎شناسی و رییس کتابخانه دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی دانشگاه شهید بهشتی، هم گفت: ما در جامعه‎ای زندگی می ‏کنیم که با چالش نبود توجه به اطلاعات مواجه هستیم و بخش بزرگی از جامعه اهمیت اطلاعات را درک نکرده‎اند. اطلاعات به معنای آگاه بودن است. در دوره‎ای رقابت کشورها بر اساس محصولاتی بود که تولید می کردند. اما در عصر حاضر اطلاعات به عنوان کالا مطرح است و این کالا کمتر دچار کهنگی می شود. هرقدر از این اطلاعات بیشتر استفاده شود، اطلاعات وارد چرخه‎ای می‏شود که بیشتر مورد استفاده قرار می‏‏‏‎گیرد.
وی افزود: وقتی می بینیم اطلاعات چقدر حائز اهمیت است، باید به این توجه کنیم که مساله اساسی ما فقط کتاب نخواندن نیست، کتاب تنها محملی برای اطلاعات است. مساله اساسی ما بی توجهی به اطلاعات و نبود درک اهمیت اطلاعات است. ما باید نیاز اطلاعات خود را درک کنیم. شاید ما عادت نداریم فکر کنیم این موضوع در جامعه پیامدهای فکری و اخلاقی دارد که بعدا خودش را نشان می‎دهد؛ کتاب خواندن هم بخشی از این احساس است. در بحث از کتاب خواندن باید به این بپردازیم که کتاب خوانی چه فایده‎ای دارد. اگر جامعه‏ای کتاب خوان باشد و در بعد وسیع‎تر اهمیت اطلاعات را بداند و راه‎های کسب اطلاعات را بداند، هر کدام از این افراد در جامعه تاثیر مثبت دارند. قرار نیست اطلاعات فقط روی کاغذ باشد، بخشی از داده‎ها قابل دیدن و شنیدن هستند و در بخش‎های مختلف قابل استفاده اند.
اصنافی درباره این موضوع که چقدر رسانه‏های اجتماعی می توانند تهدید برای مطالعه باشند، گفت: اطلاعات به تنهایی کافی نیست. اگر هر کدام از ما دانشی را که داریم بسط ندهیم این اطلاعات فایده ندارد. ما در کنار اطلاعات به ارتباطات نیاز داریم. اطلاعات در عصر حاضر پدیده‏ای است که با همراهی با ارتباطات امکانات فراوانی را برای ما ایجاد کرده است. مخاطبان با استفاده از رسانه‏های اجتماعی گفته‏اند که نمی خواهند تنها مخاطب باشند و می خواهند تولیدکننده مخاطب هم باشند.
وی گفت: اما چالشی که رسانه‏های اجتماعی می‎توانند داشته باشند به آموزش و درک ما از این رسانه‎ها بازمی گردد. اگر ما بخواهیم به جنبه مثبت نگاه کنیم می توانیم بگوییم این رسانه ها تاثیرات مثبتی هم می توانند داشته باشند. به هر حال استفاده از این رسانه‏ها امکانات سورفتارهایی را فراهم می کنند و این بستگی به هر آدم دارد.
اصنافی درباره نقش کتابخانه های الکترونیکی در مطالعه گفت: این ها وسیله‏ای هستند برای مخاطبان، خصوصا آن‏هایی که با رسانه‎‏های نو، انس و الفت دارند. نسل جدید، نسلی هستند که با اینترنت بزرگ شده‎اند و ما باید این نسل را بشناسیم و با تغییرات آن‏ها، زمینه را برای این نسل فراهم کنیم و از آن‎ها عقب نمانیم.
اصنافی نیز تاکید کرد: باید توجه کرد امروز بخشی از جوانان ما مجهز به سواد اطلاعاتی نیستند و دید انتقادی به شبکه های اجتماعی ندارند. این رسانه برای آن‏ها تنها منبع کسب اطلاعات است. یکی از اتفاق‎هایی که در کتابخانه‏‎ها می‏تواند بیفتد، این است که کانال‎های دسترسی به اطلاعات درست تسهیل شود. اقدام گوگل در ایجاد گوگل اسکولار قدمی در این راه بود که بتوان از این راه به اطلاعات علمی دست پیدا کرد.
او افزود: اگر بخواهیم نمونه‏‎های قابل توجه استفاده از شبکه‏های اجتماعی برای کتاب خوانی را مثال بزنیم می‏توانیم انجمن‏های کتابداری کشورهایی چون کانادا، آمریکا و سنگاپور را مثال بزنیم که چطور از طریق این شبکه‏ها اطلاع‎رسانی و ترویج کتاب خوانی را آموزش می‏دهند. حتی در پایگاه یوتیوب یا حتی پایگاه فارسی زبان آپارات می توان موارد آموزشی بسیاری یافت. پایگاه های دیگری هم هستند که در زمینه کتاب خوانی و دیگر موارد آموزشی قابل استفاده هستند.  وی افزود: اما کتابخانه‎های ما با مشکلاتی مواجه هستند؛ آن هم کمبود خلاقیت در کتابدارها و روزمرگی و بی‎علاقگی به فناوری و مقاومت در برابر فناوری است. کتابخانه‎های عمومی دانشگاه مردم هستند، اما این کتابخانه‎ها خلاق نیستند. او درباره بقای کتابخانه‏ ها در عصر کتابخانه‎های دیجیتال گفت: در جهان کتابخانه‎ها در حال به روز کردن خود هستند. اگر ما هم امروز با فناوری‎ها به روز نشویم محکوم به فنا هستیم. گرچه به هر حال کتابخانه‏های کاغذی همچنان خواهند ماند، اما باید با توجه به نیاز مخاطب به روز شوند.


نظر شما



نمایش غیر عمومی
تصویر امنیتی :