fanavaran
آخرین اخبار
facebook RSS ارسال به دوستان نسخه چاپی ذخیره خروجی XML خروجی متنی
کد خبر : 79940

گزارش فناوران از بازار داغ شایعات مجازی

هر 60 ساعت یک شایعه بزرگ

علی اصلان شهلا- شایعات در فضای مجازی به سرعت شعله ور می شوند و این شعله ها به سختی و به کندی خاموش می شوند. هنوز 10 روز از مرداد ماه بیشتر نگذشته است که 4 شایعه بزرگ در فضای مجازی در کنار تعداد زیادی شایعه کوچک، جان گرفتند و فضای جامعه را ملتهب کردند.

آیا تعداد زیاد شایعات در فضای مجازی، طبیعی و ناشی از خلق و خوی ایرانی ها است و یا عده ای دوست دارند فضای جامعه را ملتهب کنند و یا حداقل ملتهب نشان دهند؟ 
 شایعه اول: بیماری که پزشکش را کشت
یکم مرداد ماه بود که خبر قتل پزشکی در اردبیل روی خروجی برخی سایت های خبری قرار گرفت. با توجه به حساسیت جامعه روی رابطه پزشک و بیمار که پس از سریال «درحاشیه» حسابی افزایش یافته است، بلافاصله این خبر به موضوعی داغ در شبکه های اجتماعی بدل شد.در خبر منتشر شده در فضای مجازی، این طور نوشته شده بود که این پزشک توسط همراه بیمار مورد سوءقصد قرار گرفته و بر اثر ضربات چاقو جان خود را از دست داده است.همین چند خط خبر کافی بود تا جامعه پزشکی به شدت به این موضوع واکنش نشان داد و حتی دست به تجمع بزنند. متن های زیادی نیز در باب محکومیت این موضوع و در دفاع از جامعه پزشکی منتشر شد اما بالاخره وزارت بهداشت روز شنبه سوم مرداد رسما اعلام کرد بررسی های صورت گرفته از طریق دانشگاه علوم پزشکی ، کلینیک ها و تمام مراکزی که پزشک مرحوم با آنها همکاری داشت، نشان داد که نه خود قاتل و نه هیچ یک از بستگان این فرد، بیمار این پزشک نبوده و موضوع این حادثه به هیچ عنوان به دلیل مسایل پزشکی و درمانی نبوده است.
 شایعه دوم: رشوه یک میلیون دلاری
پایگاه خبری «الوعی نیوز»، در خبری مدعی شد براساس یکی از اسناد منتشر شده توسط سایت ویکی لیکس، احمد شهید یک میلیون دلار از عربستان رشوه دریافت کرده است تا گزارش های جهت داری را در زمینه حقوق بشر علیه کشورمان منتشر کند.
این خبر، بدون تحقیق کافی مورد استقبال برخی رسانه های داخلی قرار گرفت و این رسانه ها به انتشار شتاب زده آن دست زدند.
در نهایت ویکی لیکس ناچار به موضع گیری شد و اعلام کرد چنین سندی را مشاهده نکرده و از منتشرکنندگان این خبر خواست، لینک این سند را به نقل از سایت ویکی لیکس منتشر کنند. اتفاقی که هنوز روی نداده است. 
 شایعه سوم:  شلاق بر صورت خانم پزشک
سه شنبه ششم مرداد ماه خبر بازداشت یک پزشک خانم در ممسنی استان فارس پخش شد. نکته جالب در این ماجرا، سیر تحول سریع شایعات در این زمینه است. ابتدا اعلام شد بر دستان یک پزشک در بیمارستان و جلو همکارانش دستبند زده شده است. در مرحله دوم اعلام شد شایعه شد در خلال این بازداشت، پزشک مورد نظر مورد ضرب و شتم قرار گرفته و این کار به دستور یک بازپرس صورت گرفته است. در شایعه بعدی هم شغل بازپرس تبدیل به دادستان شد.
اما شایعه پردازان به همین هم اکتفا نکردند و در مدت کوتاهی این خبر، به متنی جانسوز بدل شد که در آن نوشته شده بود بر صورت این خانم پزشک در مقابل دیدگان گریان فرزندش، شلاق زده شده است.
 شایعه چهارم: خسارت سنگین زلزله 5.5 ریشتری سیرچ
زلزله 5.5 ریشتری آن هم در عمق 8 کیلومتری زمین، به نسبت زلزله های بزرگ و پرخسارت، چندان بزرگ به نظر نمی رسد. اما وقوع این زلزله روز جمعه در سیرک کرمان و مصدومیت چند نفر کافی بود تا زلزله ای بزرگ در فضای مجازی شکل بگیرد و عکس های تقلبی مربوط به زلزله ای که پیشتر در ایلام اتفاق افتاده بود، به اسم زلزله سیرچ منتشر شود.این عکس ها از خرابی گسترده در سیرچ خبر می داد و در نهایت هم متن هایی با عنوان بی کفایتی مسوولان در مدیریت یک زلزله 5.5 ریشتری منتشر شد.
 جای خالی پاسخگویی به هنگام
ساختار غیر چابک دولت سبب شده تا پاسخ به موقع و مناسبی به شایعات داده نشود. به همین دلیل شایعه پردازان به راحتی و هر بار با سواستفاده از یک موضوع، فضای جامه را ملتهب می کنند. یک روز مسایل پزشکی مانند خرمای داعشی و واکس سیب، روز دیگر مسایل اقتصادی مانند حذف یارانه و دریافت مالیات 9 درصدی از کارتخوان ها و روز دیگر مسایل اجتماعی مانند قتل و شلاق و همین دیروز تکذیب شایعه قطع یارانه افرادی که به خارج سفر می کنند!
باید دید آیا دولت برنامه ای برای مقابله با شایعه پراکنی و حفظ آرامش جامعه دارد یا خیر.


نظر شما



نمایش غیر عمومی
تصویر امنیتی :