fanavaran
آخرین اخبار
سرویس های خبری
پربیننده ترین خبرهای سرویس
یادداشت سرویس
گزارش سرویس
{#foreach $T.table as record}{#/for}
کد خبر : 59810
تاریخ انتشار : 31 شهریور 1393 15:54

بازتاب‌های وضع کارمزد بر کارتخوان‌ها

اصناف: کارتخوان ها را جمع می کنیم بانک مرکزی: مردم نگران نباشند

اعلام خبر دریافت کارمزد از اصناف بابت تراکنش های کارتخوان ها از آبان ماه، با واکنش شدید اصناف روبرو شده است. این واکنش ها، نگرانی در مورد تعطیل شدن کارتخوان ها و کاهش اقبال به بانکداری الکترونیکی را در پی داشته باشد، موضوعی که می تواند هر آنچه بانک مرکزی در سال های اخیر برای توسعه این خدمات رشته بوده را پنبه کند.

فناوران- هم زمان بانک مرکزی استدلال ضعیفی دارد که می گوید چون تعداد کارتخوان ها زیاد است، مردم نگران نباشند. همچنین مدیران بانک مرکزی مدعی اند کارمزد تراکنش ها، یارانه ای است که تا امروز به فروشگاه ها تعلق گرفته و حالا زمان قطع این یارانه است.

مقاومت اصناف

هنوز تا آبان ماه بیش از یک ماه باقی مانده است، اما اصناف از همین ابتدا مقاومت در برابر این طرح را آغاز کرده و برخی، برای احتیاط هم که شده استفاده از کارتخوان های خود را تعطیل کرده اند.رییس اتاق اصناف ایران در خبری که در صفحه 5 به صورت کامل می توانید بخوانید، از نخستین معترضان به این طرح بود. وی گفت: دریافت هر گونه وجه از واحدهای صنفی برای استفاده از کارت خوان خلاف بوده و با اصل این موضوع مخالف هستیم.

هم زمان با اعلام مخالفت رییس اتاق اصناف، رسانه ها از توقف استفاده از کارتخوان ها در بسیاری از مراکز خرید، به ویژه در مراکز خرید خرد خبر داده اند. خبرگزاری ایرنا واکنش سریع و منفی فروشندگان پوشاک و همچنین سبزی و تره بار نسبت به این طرح گزارش داده و خبرگزاری ایسنا نیز از اعتراض رییس اتحادیه خیاطان خبر داده است.

همچنین برخی کارشناسان پیش بینی کرده اند با اجرای این طرح، باید منتظر صف های طولانی در مقابل دستگاه های ATM و جایگزینی پول نقد با دستگاه های کارتخوان باشیم.

هزینه تراکنش ها برای اصناف

خبر جالب دیگر، محاسبات تسنیم از میزان هزینه تراکنش ها برای اصناف با میزان تراکنش های فعلی است. براساس پیش بینی ها، دستگاه های کارتخوان فروشگاهی باید به ازای هر تراکنش 100 تا150 تومان کارمزد پرداخت کنند که براساس اعلام مدیرکل فناوری اطلاعات بانک مرکزی این کارمزد 50 تا60 درصد قیمت تمام شده تراکنش هاست.

بررسی های انجام شده در بانک مرکزی نشان می دهد که قیمت تمام شده هر تراکنش در شبکه بانکی 200 تا250 تومان است. آخرین آمار شاپرک از تعداد تراکنش ها در کل کشور نشان می دهد که مجموع تراکنش های پایانه های فروش در خردادماه حدود 500 میلیون تراکنش است که شامل خرید، مانده گیری و پرداخت قبوض و خرید شارژ است که به ترتیب سهم تراکنش ها در این بخش ها عبارتند از 294،703،826، 87.553.139 و 47،689،812 میلیون.

با احتساب به آمار یک ماهه تراکنش های پایانه های فروش و همچنین با توجه به قیمت تمام شده 200 تا250 تومانی این تراکنش ها باید گفت که هر ماه 85 میلیارد و 989میلیون تومان برای این بخش هزینه می شود.

همچنین یک حساب و کتاب سرانگشتی نشان میدهد که در طول 12 ماه هزینه ای که برای تراکنش های فروشگاهی می شود چیزی حدود یک هزار میلیارد تومان است.

اما در صورت اجرایی شدن دریافت کارمزد از پذیرنده ها از آبان ماه با تصویب رقم 100-150 تومانی اگر آمار یک ماه را در 12 ماه ضرب و حاصل را در کارمزد احتمالی 100 تومان ضرب کنیم عددی که بدست می آید500 میلیارد تومان است. طبق اعلام مدیرکل فناوری و اطلاعات بانک مرکزی تا کنون این هزینه از حساب بیت المال صرف پایانه های فروش می شده و دیگر بانک مرکزی نمی خواهد از این حساب به 2 میلیون مغازه یارانه بدهد.

دفاع بی جان

دبیر کل بانک مرکزی دیروز در پاسخ به انتقادات، با تاکید بر این که مبلغ کارمزدها کمتر از رقمی که اکنون بانک ها می پردازند، خواهد بود گفت: تراکنش شاپرک به حدی بالاست که حذف یارانه کارمزد در استفاده از کارتخوان ها تغییری ایجاد نمی کند.

محمود احمدی در گفت وگو با ایسنا با بیان اینکه پرداخت کارمزد از سوی صاحبان کارتخوان ها به هیچ وجه موجب کاهش این دستگاه ها و یا اضافه شدن قیمت کالا به دلیل هزینه کارمزدها نمی شود گفت: اصناف به طور کلی با پرداخت کارمزد کارتخوان ها توسط پذیرنده مخالف نیستند! چراکه به هرحال کسی که خدمتی را دریافت می کند باید همگام با استاندارهای همه جای دنیا هزینه آن را نیز بپردازد.

وی با بیان اینکه عمق توسعه بانکداری الکترونیکی بالاخص در دستگاه های کارتخوان آمار قابل قبولی است افزود: شاپرک در سه ماهه ابتدایی امسال بیش از سه میلیارد و 200 میلیون تراکنش داشته است که به طور متوسط ماهانه بیش از یک میلیارد تراکنش در شبکه شاپرک مدیریت می شود. بنابراین به هیچ وجه ممکن نیست که حجم کاربر کارتخوان ها کاهش یافته و یا از تعداد آنها کم شود.

احمدی با بیان اینکه تاکنون کارمزد کارتخوان ها توسط شبکه بانکی پرداخت و به حساب شرکت های psp وازیر شده است، گفت: متاسفانه اشتباه هم همین جاست، چراکه تعداد محدودی پذیرنده دستگاه که کمتر از دو میلیون نفر هستند خدمت دریافت می کنند و هزینه این خدمت را کل شبکه بانکی و به نوعی مردم می پردازند. به عبارتی هزینه های مربوط به دومیلیون نفر که دریافت خدمت به نفع آنها بوده از اموال بانک ها پرداخت می شود.


نظر شما



نمایش غیر عمومی
تصویر امنیتی :