آخرین اخبار
facebook Telegram RSS ارسال به دوستان نسخه چاپی
کد خبر : 193983
تاریخ انتشار : 4 آبان 1395 11:4
تعداد بازدید : 5951

یک فعال صنعت پرداخت:

سامانه پیوند بانک مرکزی امنیت USSDها را افزایش می دهد

مساله برقراری امنیت در استفاده از کدهای دستوری یا همان کدهای USSD برای انجام تراکنش‎های بانکی مدت‎هاست به یکی از مسایل مهم نظام بانکی تبدیل شده است. در این راستا محدودیت‎های فراوانی هم از سوی بانک مرکزی برای ارایه دهندگان این خدمات وضع شده است؛ اما راحتی استفاده از این کدها و اقبال مشتریان بانکی به آن باعث شده چشم پوشی از ارایه خدمات بر این بستر برای بانک مرکزی کار راحتی نباشد. بر این اساس ظاهرا برنامه‎هایی در این بانک در دست اجراست که امنیت این نوع پرداخت را افزایش می‎دهد. این خبر را فرهنگ فرزان، معاون توسعه کسب و کار یکی از شرکت های ارایه دهنده خدمات پرداخت در گفت وگویی مفصل با خبرآنلاین اعلام کرده است. در ادامه بخش‎هایی از این گفت وگو را می‎خوانید:

 فرزان با بیان اینکه مساله بانک مرکزی با کدهای USSD، کاملا روشن است، گفت: فارغ از تمامی سلایق و علایق، یک محدودیت فنی- امنیتی مشخص در این کدها وجود دارد و آن، امکان ثبت همزمان شماره کارت و رمز خرید اینترنتی بر بستر USSD است. بانک مرکزی جلسات مختلفی را با اپراتورها، بانک‎ها و شرکت‎های پرداخت برگزار کرده است و نهایتا براساس پیشنهادهای مطرح شده در جلسات، تصمیم گرفته شد یک راهکار میانی راه اندازی شود.
وی با بیان اینکه در این راهکار میانی  مصرف کنندگان نهایی این سرویس، کارت های بانکی خود را برای انجام تراکنش، در بانک صادرکننده کارت ثبت می‎کنند به این معنا که با شماره ‏گیری USSD از طریق شماره تلفن همراه کاربران، عملاً شماره کارت بانکی کاربر موردنظر فراخوانی می شود و نیازی به وارد کردن آن از سوی کاربر در بستر USSD نیست، افزود: درواقع بانک مرکزی قصد دارد این سامانه را که از آن با عنوان پیوند یاد می شود، راه اندازی کند تا کاربران بتوانند بدون وارد کردن شماره کارت بانکی و به بیان دیگر بدون به خطر انداختن امنیت حساب بانکی خود، از کدهای USSD استفاده کنند.

 اجرا احتمالا از 15 آبان 
این فعال صنعت پرداخت درباره زمان اجرایی شدن طرح هم گفت: طبق اعلام بانک مرکزی، طرح الزام به ثبت کارت بانکی جهت انجام تراکنش‏های مبتنی بر USSD از 15 آبان اجرایی می شود. براساس این طرح، باید بین شماره همراه کاربران کدهای USSD و شماره کارت بانکی آنها ارتباط برقرار شود. البته هنوز درباره روش انجام این کار و اینکه قرار است حضوری باشد یا از طریق درگاه اینترنتی و موبایلی، صحبتی نشده است.
فرزان با بیان اینکه بر اساس بخشنامه بانک مرکزی از ابتدای مهرماه تا 15 آبان ماه، کاربران سرویس‏های USSD تنها می‏توانند از سرشماره‏ هایی برای انجام تراکنش‏های مبتنی بر USSD استفاده کنند که تا پیش از این حداقل یکبار از آنها استفاده کرده‏ باشند، گفت: حد فاصل بازه زمانی یادشده، امکان استفاده کاربران از سرشماره‏هایی که پیش از مهرماه از آنها استفاده نکرده ‏اند، وجود نخواهد داشت. ناگفته نماند تا این لحظه هنوز اطلاع خاصی از راه‏اندازی سرویس رجیستری از سوی بانک ها در دسترس نیست و 15 آبان مهلت منطقی بانک‏ها برای قرار دادن این سرویس در اختیار شرکت‏های پرداخت است.

 آینده رو به زوال ussdها
وی در پاسخ به اینکه کدهای دستوری موجود  از تاریخ 1 مهر ماه تا 15 آبان ماه، هیچ کاربر جدیدی را نخواهند داشت، گفت: منطقا و طبق قانون بانک مرکزی این اتفاق نباید بیفتد و ظاهرا جریمه‏ هایی هم برای تخطی از این موضوع وضع شده است. ما هم از این قانون تبعیت کردیم و امکان استفاده از سامانه USSD را برای کاربران جدید به رغم پیامدهایی همچون نارضایتی کاربران بالقوه و نیز کاهش درآمدزایی مسدود کردیم. با این حال نسبت به اجرای این قانون توسط تمامی شرکت ها مطمئن نیستم.
فرزان با بیان اینکه اگر بپذیریم از 15 آبان این قانون اعمال می شود، قطعا یک ریزش قابل توجه در این سرویس اتفاق می افتد، گفت: درصدی از کاربران در همان ابتدا این مسیر را رها می کنند، درصدی دیگر هم پس از پیگیری و آگاهی از جزئیات طرح، از این سامانه استفاده نمی‎کنند و مابقی کاربران برای انجام تراکنش، تن به ثبت کارت‎‏های خود می دهند. 
درخصوص آینده هم، واقعیت این است که USSD  روشی است که به دلیل نبود بستر مناسب دیتا در ایران از ابتدا ایجاد شد. تقریبا در هیچ جای دنیا چنین سرویسی وجود ندارد و اساساً پروتکلی است برای انجام فعالیت‎های داخلی اپراتورها؛ به گونه‎ای که در بسیاری از کشورها حتی افراد متخصص در حوزه پرداخت هم این سامانه را نمی‎شناسند. از سوی دیگر، رشد بسیار سریع تلفن های هوشمند و بهبود وضعیت کیفیت اینترنت روی سیم کارت ها در کشور باعث شده به دنبال روش‎های جایگزین این سرویس باشیم.
وی با بیان اینکه USSD درحال حاضر تراکنش دارد و تراکنش‎های آن هم کم نیست، گفت: بالاخره افرادی هستند که به این سامانه علاقه مند بوده یا به دلیل محدودیت‏هایی ناگزیر به استفاده از آن هستند. اگر فرض کنیم که روزی USSD به طور کامل منحل شود، چند جایگزین برای آن وجود دارد؛ یکی، فروش شارژ فیزیکی است که بعید است اپراتورها به خصوص اپراتورهایی که حجم بالایی از سیم کارت های اعتباری دارند، به این روش برگردند. گزینه بعدی، فروش شارژ روی دستگاه کارتخوان و خودپرداز است که فروش شارژ روی خودپرداز به نسبت سهم بازار کمتری دارد. تلفن و موبایل اپ هم روش‎های دیگری است. 


نظر شما



نمایش غیر عمومی
تصویر امنیتی :