آخرین اخبار
facebook Telegram RSS ارسال به دوستان نسخه چاپی
کد خبر : 218362
تاریخ انتشار : 11 شهریور 1396 2:37
تعداد بازدید : 24877

رضا الفت‌نسب، عضو هیات‌مدیره اتحادیه کسب‌وکارهای مجازی:

اعضای هیأت مدیره اتحادیه آبروی کسب وکار آنلاین هستند

کسب وکارهای اینترنتی، همواره در فعالیتخود با مشکلات متعددی در زمینه مجوز فعالیت، نماد اعتماد و فیلترینگ درگیر بوده اند؛ به تازگی هم درگیری با اتحادیه های مختلف و تهدید استارتاپ ها به پلمب شدن به این مجموعه افزوده شده است! استارتاپ ها به خاطر ذات نوآورانه فعالیت شان از قانون جلوترندو هر نهادی از هرکجا که می تواند ضربه ای به این کسب وکارها وارد می کند! از طرف دیگر، هیچ نهادی در قبال نوآوری مسوولیت نمی پذیرد و حتی مجوزهای نیم بند نهادهای دیگر را هم قبول ندارد و در این میان کسب وکارهای اینترنتی متحمل ضررهای فراوانی شده اند. با رضا الفت نسب، عضو هیات مدیره اتحادیه کسب وکارهای مجازی که معتقد است این اتحادیه قانون مدون و مخصوص خودش را دارد و جوازش از اعتبار و ارزش لازم برخوردار است، در مورد نحوه تشکیل اتحادیه، حواشی و چشم انداز این نهاد به گفت وگو پرداخته ایم.

وحید حجه فروش

@hajjehforoosh

مثل این که قرار است یک مجوز دیگر هم به فهرست بلندبالای مجوزهای موجود کشور اضافه شود،البته با سیاستی مانند نماد اعتماد الکترونیکی که در ابتدا اختیاری و به مرور الزامی شد.

نماد اعتماد هنوز هم الزامی نیست.شورای امنیت و وزارت اقتصاد می گویند تنها مجوز فعالیت کسب وکارهای اینترنتی ای-نماد است، پس از این لحاظ برای ساماندهی و یک پارچگی و شناسایی هویت فرد و وب سایت و ایجاد چهارچوب منسجم، لازم است.

به نظر شما ای-نماد توانسته موفق عمل کند؟

ای-نماد در روند کاری خود ایرادهای فراوانی داشته که اگر این ایرادها نبودند و خوب و قوی عمل می کرد، می توانست با بخش خصوصی هم کنار بیاید.

مشکل کجاست؟

مشکل این جاست که تعداد کسب وکارهای اینترنتی رو به افزایش است و با تعداد محدودی کارمند و یک روند طولانی، فرآیند دریافت نماد مدت زیادی طول می کشد و دشوار می شود. مرکز توسعه می خواهد با تعداد اندکی نیروی انسانی، حجم زیادی از کارها را تحت کنترل داشته باشد.

پیش از این چه نهادی به کسب وکارهای اینترنتی مجوز می داد؟

اولین سری مجوزها را اتحادیه فناوران ارائه می کرد،اما به دلیل شیوه کار سنتی، سرعت صدور مجوز بسیار پایین بود که باعث شد صدور مجوزها به دست اتاق های اصناف در سراسر کشور بیفتد.

ماجرای تشکیل اتحادیه از کجا شروع شد؟

سال 1394، دولت ماده 87 قانون نظام صنفی را تصویب و ابلاغ کرد؛ بر اساس این ماده، تمام کسانی که قصد فروش اینترنتی دارند، باید جواز کسب دریافت کرده و ای نماد بگیرند.

یعنی هم مجوز اتحادیه را بگیرند و هم نماد؟

در واقع با تشکیل اتحادیه عملا مرکز توسعه روند تایید و صدور نماد اعتماد را برون سپاری می کند. هر کس مجوز اتحادیه را داشته باشد به سادگی نماد را هم دریافت می کند.

چرا فکر تشکیل یک اتحادیه خاص به میان آمد؟

در کشور حدود 8300 اتحادیه وجود دارد که هرکدام قانون جدا و مخصوص به خودش را داراست؛ برای جلوگیری از هرج و مرج و ماجراهای متعدد، تصمیم به تشکیل اتحادیه ای خاص با قوانین مشخص گرفته شد.دردسرهایی که کسب وکارهای اینترنتی کشیدند باعث شد به فکر تاسیس اتحادیه بیافتیم. از طرفی اتحادیه های مختلف فکر می کنند کسب وکار آنلاین دارد رونق بازار را از کسب وکار سنتی می گیرد و با آن مقابله می کنند.

چرا با آنلاین ها مشکل دارند؟

می گویند چرا آنلاین ها ارزان تر و راحت تر می فروشند و مالیات پایین تری هم می پردازند؟با همین منطق اتحادیه ها سنگ جلوی پای سایت ها انداختند،تهدید و پلمب کردند و کسی هم برای کسب وکارهای آنلاین دلسوزی نمی کرد. حتی مجوز نظام صنفی را هم به رسمیت نمی شناختند. هیچ کس جواز دیگری را قبول نداشت؛ درواقع جنگ بر سر قدرت بیش تر بود! جنگ میان نظام صنفی و اتاق اصناف.

روند شکل گیری اتحادیه چگونه بود؟

ما اول به نظام صنفی مراجعه کردیم که با تعامل، موضوع را در چارچوب فعالیت نظام صنفی مدیریت کنند، دوستان پیشنهاد و پیش بینی ما را جدی نگرفتند و درگیری ایجاد شد؛ بعد از آن مستقیما سراغ مرکز اصناف و وزارت بازرگانی رفتیم که موافقت شد و آیین نامه ابلاغ شد و اتحادیه را تشکیل دادیم.

دلیل ورود شما به این اتحادیه چه بود؟

ما دیدیم که افراد سنتی قصد دارند به هیأت مدیره اتحادیه ورود کنند. پس رفتیم سراغ چند نفر از مهره های اصلی کسب وکار اینترنتی کشور مثل دیجیکالا، اسنپ، پارس آنلاین و نت برگ خواهش کردیم که در انتخابات شرکت کنند. اما فقط دیجیکالا و اسنپ پذیرفتند.

بقیه چه مشکلی با ورود به اصل ماجرا داشتند؟

خیلی از بزرگ ترهای این حوزه بر این باورند که چون جواز دارند و موقعیت فعلی شان ثابت و مناسب است نباید خودشان را درگیر کنند و برای خودشان ایجاد کار اضافی کنند.

چرا میزان شرکت در انتخابات اتحادیه پایین بود؟

وقتی پیش از شروع انتخابات همه یک دیگر را بکوبند و اتاق اصناف هیچ گونه تبلیغاتی برای این موضوع نکند انتظار دیگری نمی توان داشت. اصناف دیگرهم اعتراض دارند و می گویند که احتیاج به اتحادیه مستقل نیست و باید از اتحادیه مربوط به کاری که می کنند مجوز بگیرند.

حواشی انتخاباتی زیاد بود؛ برخی کاندیدها گفتند تقلب شده.

هرکس می تواند هر ادعایی بکند. شایعات غلط پراکنده شد و شبکه های اجتماعی به متشنج شدن فضا دامن زد. اعتراضات برای این پیش آمد که پشتیبانی سایت مربوطه ضعیف بود و سایت به روز نمی شد و باعث شد افرادی فکر کنند که تعداد آرای ایشان صفر بوده است.

وضعیت هیأت مدیره نهایی شده؟

درحال حاضر پنج نفر هیات مدیره با انتخابات مشخص شده اند ولی تعیین سمت ها هنوز انجام نشده است. اعتبارنامه ها به زودی اعطا خواهند شد و کس دیگری جز این اتحادیه نمی تواند برای کسب وکارهای اینترنتی جواز صادر کند.

پس بعد از این همه کسب وکارهای اینترنتی باید از شما مجوز بگیرند؟

هرکسی که بخواهد اینترنتی بفروشد باید مجوز این اتحادیه را کسب کند.

حتی اپلیکیشن ها یا مثلا کانال های تلگرامی و صفحه های اینستاگرام؟

فعلا برای مجوز دادن به اپلیکیشن ها برنامه ای نداریم. برای موارد دیگر هم مجوزی تعریف نشده.

ممکن است در آینده برای هر زمینه یک اتحادیه جدا تعریف شود؟ مثلا برای فین تک ؟

نه، ما می خواهیم برای ساماندهی یک پارچه قدم برداریم و کلاهبرداری های اینترنتی را به صفر برسانیم، همه هدف این اتحادیه جدا کردن کسب وکارهای اینترنتی از چند دستگی و متحد کردن آن هاست.

یعنی انجمن فین تک باید با اتحادیه یکپارچه شود؟

بحث ما تعامل است. ما می گوییم اگر از سازمان یا نهادی مطالبه ای دارید بیایید دست در دست هم مطالبه را دنبال کنیم و ما هم تمام توان اجرایی و پشتوانه قانونی خود را در این راه به میان خواهیم آورد. پیشرفت کل این حوزه در نتیجه تعامل حاصل می شود.

اگر کسی جواز نداشته باشد پلمپ می شود؟

ما اعتقادی به برخورد سلبی نداریم. حتی معتقدیم که استارتاپ ها، به دلیل مشخص نبودن مدل و وضعیت کارشان، تا یک مرحله ای احتیاج به گرفتن جواز ندارند. اگر هم کسی در جایی تخلفی کرده ابتدا اخطار داده شود و فرصت برای رفع مشکل، درواقع ما آمده ایم مبارزه کنیم که جایی پلمب نشود.

این شبهه برای دیگران ایجاد نمی شود که اسم های بزرگ راس ماجرا، می خواهند برای خودشان رانت ایجاد کنند؟

این اسم های بزرگ که آمدند راس ماجرا، آبروی کسب وکار آنلاین ایران هستند. کمااین که هیچ علاقه ای به شرکت در انتخابات نداشتند و به اصرار شخص بنده، با تمام درگیری و مشغولیت، حاضر به شرکت در انتخابات شدند و آورده مالی هم برای اتحادیه ندارند. ما از هیچ جای دیگری هم کمک مالی دریافت نکرده ایم.

مدل درآمدی اتحادیه چیست؟

حق عضویت 700-800 هزارتومانی دارد و اگر کسی قصد کمک مالی در قالب همیاری داشته باشد، می تواند انجام دهد.

شائبه این که کسی که پول زیاد دارد، حمایت خاص هم می شود ایجاد نخواهد شد؟

شهرام شاهکار در روزهای گذشته، پیشنهادی ارائه کرد مبنی بر این که مبلغ حق عضویت را به حداقل برسانیم. دغدغه ما این است که کسب وکار اینترنتی با کمترین مشکل پیش روی کند و حمایت از همه به یک اندازه است.

چشم انداز اتحادیه را چگونه می بینید؟

اگر تمام بچه های کسب وکار اینترنتی محکم و تمام قد پشت یک دیگر با تمام مشکلات و تلخی ها بایستند، دیگر کسی نمی تواند حقی از ایشان زایل کند. اتحادیه باید مطالبه کند، مطالبه هم باید در عین رعایت احترام، محکم و قاطعانه باشد و اگر غیر از این باشد امیدی به ادامه دادن این راه نیست.


نظر شما



نمایش غیر عمومی
تصویر امنیتی :