آخرین اخبار
facebook Telegram RSS ارسال به دوستان نسخه چاپی
کد خبر : 2536
تاریخ انتشار : 8 آبان 1390 8:36
تعداد بازدید : 768

شاپرک با بال های پراز سوال این هفته می آید

رییس اداره پرداخت های بانک مرکزی گفت: شبکه الکترونیک پرداخت کارتی (شاپرک) این هفته با حضور مسوولان اجرای طرح، نمایندگان بانک ها و شرکت های PSP رونمایی می شود.

پایگاه خبری بانکداری الکترونیکی-  ناصر حکیمی با بیان این مطلب افزود: اکنون منتظر امضای نهایی از سوی رییس‌کل بانک مرکزی هستیم تا پس از آن به دعوت از بانک‌ها و شرکت‌های PSP  اقدام کنیم.
حکیمی با اشاره به اینکه اکنون نمی‌توان به صورت دقیق روز رونمایی را مشخص کرد در خصوص برنامه‌های روز رونمایی گفت: محورهای مورد توجه در روز رونمایی بحث کارمزد، ساختار فنی و اجرایی شاپرک، نحوه اداره آن و وظایف هر یک از نهادهای مرتبط با شاپرک از جمله بانک‌ها و شرکت‌های PSP  است.
دغدغه‌های بانکی و شرکت‌های psp
پیش از این قرار بود شاپرک تا پایان مهرماه  رونمای شود اما این مهم قرار است در یکی از روزهای هفته جاری رخ دهد. با اینکه به تولد شاپرک مهلت چندانی نمانده اما این دغدغه  برای شبکه بانکی و پرداخت الکترونیکی همچنان وجود دارد که آیا شاپرک انتظارات آنها، مشتریان و مردم را برآورده خواهد کرد. اگر چه احمدی، دبیرکل و مسوول اداره نظام‌های پرداخت بانک مرکزی این اطمینان خاطر را به فعالان بازار پرداخت الکترونیکی درباره مزایای زیاد شاپرک می‌دهند اما این به معنای آن نیست که این فعالان با آرامش خاطر منتظر روز رونمایی باشند.
احمدی گفته بود که سعی شده به دغدغه‌های فعالان بانکی پاسخ داده شود از جمله اینکه بانک مرکزی در اجرای پروژه تنها به اجرای وظایف حاکمیتی خویش بسنده کند.
 به نظر می‌رسد وجود چنین نگاهی باعث شده  تا شرکت مدیریت‌کننده شاپرک با الگوگیری از ویزا  مستر ( شرکت ویزا یا مستر ایرانی) متشکل از تمامی بانک‌ها ومالکیت آن شرکت به صورت تعاونی باشد؛ به تعبیر دیگر قرار است سهام شرکت بین بانک‌ها به تساوی توزیع شود. اما از سوی دیگر طراحی و پشتیبانی نرم‌افزاری نیز بر عهده شرکت خدمات انفورماتیک (یکی از شرکت‌های زیرمجموعه شرکت مذکور) است.
در چنین صورتی سوال این است که شبکه بانکی چگونه روی شبکه‌ای که در اختیار ندارد سیاستگذاری می‌کند. همان طور که می‌دانیم شرکت‌های ویزا و مستر سوییچ‌شان را خود در مالکیت دارند.
 به عبارت دیگربرای مثال سوییچ شتاب اکنون از سوی شرکت خدمات انفورماتیک مدیریت می‌شود و سهام این شرکت به صورت مستقیم وغیر مستقیم در اختیار چند بانک قرار دارد که می‌توانند تا حدی در سیاستگذاری شرکت ورود کنند. اما در پروژه شاپرک مشخص نیست  شراکت در چه سطحی قرار است صورت گیرد. یعنی وقتی سوییچ خارج از اختیار شرکت قرار دارد  آیا شراکت بانک‌ها تنها در توزیع سود حاصل از این سوییچ است. از سوی دیگر اگر بخواهند برای سوییچ سیاستگذاری کنند به علت اینکه شرکت خدمات عملا تحت مالکیت بانک مرکزی است خودبه‌خود همسو با نظر سیاستگذاران حرکت نخواهد کرد.
بنابراین تنها در صورتی شرکت سهامی تعاونی شاپرک به نتیجه مطلوب خواهد رسید که این شرکت سهامدار عمده در شرکت خدمات باشد.


نظر شما



نمایش غیر عمومی
تصویر امنیتی :