آخرین اخبار
facebook Telegram RSS ارسال به دوستان نسخه چاپی
کد خبر : 81763
تاریخ انتشار : 9 شهریور 1394 9:27
تعداد بازدید : 1125

اخذ سود اضافه از مردم ادامه دارد

تخلفات آرام بانک‎ها در سایه نبود سیستم جامع نظارتی

نظام بانکی کشور در یکی دو سال اخیر از سوی گروه‎های مختلف تحت فشار قرار گرفته و انتقادها به عملکرد بانک‎ها هر روز افزایش می‎یابد. برخی از انتقادها هم کاملا درست است و برخی هم شاید در شرایط فعلی کمی بی انصافی کنند. اما از سوی دیگر بانک‎ها هم تا توانسته‎اند فشار بیشتری بر مشتریان خرد خود برای التیام برخی مشکلات در نظام بانکی وارد کرده‎اند. وقتی انتقاد از عدم وام دهی بانک‎ها به بخش‎های صنعتی به درستی بالا می‎گیرد، بانک‎ها منابع تسهیلات خرد خود را قفل می‎کنند تا بتوانند وام بیشتری به این بخش‎ها بدهند چراکه سمبه انتقاد از سوی این گروه‎ها پر زورتر است.

منصور اولی
آنها به رسانه‎ها دسترسی دارند و می‎توانند با با جریان سازی، حرف‎شان را به گوش مسوولان اقتصادی برسانند. 
اتحادیه‎های صنفی کارفرمایی و صنعتی می‎توانند با صدور بیانه‎هایی نظام بانکی را تحت فشار قرار دهند. 
اما مردم عادی این امکان را ندارند. برای مثال جوانانی که گاه یک سال است در صف انتظار یک وام 3 میلیون تومانی ازدواج مانده‎اند چنین ابزاری ندارند. برای رفع این مشکل و بررسی عادلانه نحوه عملکرد بانک‎ها تنها یک راه وجود دارد. کارشناسان این حوزه اعتقاد دارند تا زمانی که سیستم جامع الکترونیکی برای نظارت کامل بر نحوه عمکلرد بانک‎ها راه‎اندازی نشود، این در بر همین پاشنه خواهد چرخید. 
البته برخی مسوولان بانک مرکزی هم به این واقعیت پی برده‎اند. حمید تهرانفر چندی پیش با بیان اینکه تخلفات بانک‎ها در پرداخت سود بیشتر از نرخ مصوب به سپرده‎ها به صورت الکترونیکی رصد می‎شود گفت: سیستم الکترونیکی نظارتی کمک می‎کند که تخلفات کاهش یابد. اما سوال این است که چرا این سیستم تا به حال راه‎اندازی نشده است؟ 
نبود این سیستم جامع زمینه را برای تخلفات به قول معروف «یواشکی» بانک‎ها فراهم کرده است. در تازه‎ترین مورد مشاهدات نشان می‎دهد بانک‎ها تنها با تغییر یک «عقد ساده بانکی در پرداخت تسهیلات» 3 درصد بیشتر از مردم سود دریافت می‎کنند و صدای کسی هم در نمی‎آید.  در نظام بانکی کشور قراردادی بین بانک و متقاضی وام وجود دارد به نام عقد مبادله‎ای که نرخ سود و نحوه پرداخت اقساط آن با عقد مشارکت متفاوت است. این عقد بیشتر برای وام های خرد با سود کمتر در نظر گرفته شده اما چند سالی است که بانک‎ها خواسته یا ناخواسته این عقد را باطل و به جای آن برای دریافت سود بیشتر عقد مشارکت را جایگزین کرده اند. این یعنی چند درصد سود ناقابل بیشتر از جیب مردم. حالا سوال این است که اگر یک سیستم جامع نظارتی بر اساس استانداردهای روز دنیا طراحی شده بود و این عقود و قراردادها پس از نهایی شدن از فیلتر آن عبور می‎‏کرد باز هم بانک‎ها می‎توانستند این تخلف و تخلفات مشابه را تکرار کنند؟ قطعا پاسخ منفی است. در حال حاضر خلاء یک سامانه جامع نطارتی در سیستم بانکی به شدت احساس می‎شود و شاید مسوولان بانک مرکزی باید سریع‎تر به فکر برنامه‎ریزی جدی در این زمینه باشند. ادامه تخلفاتی از این دست در نظام بانکی زیر گوش بانک مرکزی می‎تواند در آینده هم اعتبار این نهاد نظارتی و هم کل شبکه بانکی را زیر سوال ببرد. 


نظر شما



نمایش غیر عمومی
تصویر امنیتی :